Megtépázta a koronavírus a nyomdaipart: szerencsések azok, akiknél csak felére esett vissza a gyártás.

A koronavírus-járvány első hulláma miatt bevezetett korlátozó intézkedések következtében felére esett vissza a megrendelések száma a nyomdaiparban, de májustól folyamatos emelkedés tapasztalható. Varga Szilárd, a Pauker Nyomda kereskedelmi igazgatója arról beszélt, hogy a digitális gyártás gyakorlatilag nullára esett vissza tavasszal, hiszen a rendezvényekre alig volt termékrendelés. Véleménye szerint a nyomdaipart ugyan másfél évtizede temetik, egyik napról a másikra nem fog eltűnni az iparág, a cégek talpon maradása pedig most azon múlt, hogy ki mennyire tudott fejleszteni.

Márciusban még alig-alig volt érzékelhető a nyomdaiparban a koronavírus megjelenése Magyarországon, a karanténhelyzet miatt viszont áprilisban már sorra mondták vissza a megrendelők a megbízásaikat, és hirtelen a felére esett vissza a gyártás. 

Varga Szilárd, a Pauker Nyomda kereskedelmi igazgatója arról beszélt: cégüknél májusban már javultak a számok. Mint mondta, folyamatosan azon ötleteltek és gondolkoztak, hogyan tudják hatékonyabbá tenni a munkájukat, pályáztak és beruháztak is, valamint felmérték, hogyan tudnak a célpiacnak olyan többletet adni, ami miatt rájuk esik a partnerek a választása.

„Sikerült megtalálnunk azokat a pontokat, ahol nyomdaigény jelentkezett, és volt fizetőképes kereslet. Ez két szektort jelentett. Az egyik a már meglévő büdzsével rendelkező könyvkiadók és múzeumok, akik a félretett keretből kinyomtattatták kiadványaikat, köteteiket. A másik a csomagolóanyag-gyártás, ami a járvány alatt még inkább felértékelődött; az ételektől a kézfertőtlenítőkig sok termék volt, amit be kellett csomagolni” – magyarázta, hozzátéve, hogy idővel visszatértek azok a partnereik is, akik korábban visszavették a példányszámot, terjedelmet, esetenként teljesen leállították a kiadást.

Varga Szilárd szerint a digitális gyártás 80-90, akár 100 százalékban visszaesett, hiszen a rendezvények elmaradtak, nem kellettek olyan mennyiségben molinók, névkártyák, névkitűzők, de mostanra szinte a márciusi példányszámban gyártják ezeket is.

Az olcsó füzeteket keresték a családok

Alapvetően az iskolaszezonra készülve nem volt olyan felfokozott várakozás, mint a korábbi években, ugyanakkor a nyelviskolák és a felnőttképzési intézmények a járvány alatt is megtartották a lelkesedésüket, és normális ütemben zajlott a könyvkiadás. 

A Pauker Nyomda kereskedelmi igazgatója szerint naptárak, határidőnaplók, füzetek és füzetborítók ugyanúgy készültek, és sok olyan partnerük volt, aki bízott abban, hogy előbb-utóbb visszatér az iskolákba is a személyes jelenlét.

„Becsléseim szerint így is 40 százalékkal estünk vissza az iskolakezdéshez kapcsolódó termékek esetén. Ez részben azért történt, mert kevesebb volt a megrendelés, részben pedig azért, mert magasabb minőséget gyártunk, a vásárlók pedig az olcsóbb termékeket keresik” – értékelt a szakember.

Van jövője a nyomdaiparnak

A nyomdaipar egészéről szólva Varga Szilárd arról beszélt, hogy 2004-ben, 2010-ben és 2015-ben is temették már a nyomdaipart, mégis vannak olyan szegmensek, amelyekben növekszik a gyártás. A koronavírus-járványból való kilábalás pedig erre csak ráerősít.

„Elég nagy a nyomás a marketingügynökségeken, hogy a digitális tartalmak felé forduljanak, de a nyomdaipar nem fog egyik napról a másikra megszűnni. Az interneten nagy a zaj, egyre több megrendelőtől halljuk, hogy hiába költ online, nem térül meg. Az online és az offline piacnak is megvan a helye, keverni is lehet a kettőt, sőt, érdemes is, de hogy melyik a legjobb, azt csak az adott szektor célpiaca tudja eldönteni” – mondta.

Mint fogalmazott, ők azért tudták ezt a járványt túlélni, mert van egy nagyon biztos megrendelői állományuk, és volt alap, amire tudtak építkezni. A kollégáik 25 százaléka több mint 10 éve velük van, megrendelői szinten pedig ugyanez az arány, így tudták elérni, hogy az elmúlt 4 évben egymilliárd forinttal nőtt az árbevételük. Eredményességüket pedig jól mutatja, hogy tavaly jubiláltak és átvehették a tizedik Superbrands díjukat.

„A kiadványok előkészítésébe, a kötésekbe, a nyomtatásba és minden munkafolyamatba nagyon sok energiát teszünk, hogy a lehető legjobbat tudjuk nyújtani. Egyedi felületkezeléseket alkalmazunk, személyre szabjuk a kiadványokat és folyamatosan kommunikálunk az ügyfelekkel. Különlegességünk, hogy a Magyar Postával kötött egyedi megállapodásunk alapján nemcsak gyártjuk, hanem el is juttatjuk partnereink címzett kiadványait a vásárlóiknak, legyen szó katalógusról, magazinról vagy levélről. Hogy ki tudta túlélni ezt az időszakot a nyomdaiparban, azon múlik, hogy ki mennyire tudott fejleszteni és mennyire pánikolt be” – zárta szavait Varga Szilárd.

 

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik a 2023/2024-es tanév érettségi vizsgaidőszaka. A következő hetekben 1161 helyszínen várhatóan több mint 112 700-an...
A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a tiszta forrásból megtermelt energia termelésében és tárolásában. Az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozásának...
Az egészségügyi adatvagyon kezeléséhez szükséges informatikai fejlesztésekre hétmilliárd forint vissza nem térítendő forráshoz jut az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) – közölte az intézmény...
A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik pénteken a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka – közölte az Oktatási Hivatal kedden az MTI-vel.
Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a...
Magyarország konzervatív sziget az európai progresszív liberális óceánban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a CPAC Hungary konferencián csütörtökön Budapesten.
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti...
Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe szerdától nyitva áll a közönség előtt.
A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)...
Az Észak-Pest és Dél-Buda közötti átszállásmentes villamoskapcsolatról indít kérdőíves társadalmi egyeztetést a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A címlapról

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival...
A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a...
Az egészségügyi adatvagyon kezeléséhez szükséges informatikai...
A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik...
Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök...
Magyarország konzervatív sziget az európai progresszív liberális...

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Úgy érzed, hogy sok probléma nyomja a vállad? Olyan nehézségekkel küzdesz, amit senki nem ért meg? Úgy gondolod, hogy egyedül vagy ezekkel a gondokkal?
Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.