Online rendezik meg az Idegenvezetők Világnapja eseményeit idén február 25. és 28 között.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Kereskedelmi Tagozata által támogatott, csütörtöktől vasárnapig tartó rendezvénysorozatot turisztikai konferenciával nyitják meg, az ilyenkor megszokott idegenvezetők és kulturális intézmények által tartott sétákat pedig az interneten lehet majd megnézni.
    A BKIK az MTI-nek küldött közleménye szerint a világnap alkalmából hat egyedi, különleges, kiemelt sétát vettek idegenvezetők segítségével videóra, a Budai Várnegyedtől a Dohány utcai Zsinagógáig. A Budapesti Történeti Múzeum saját sétát készített az alkalomra, amely a Zichyk Óbudájára kalauzolja az érdeklődőket. Lesznek idegenvezetői előadások és a látogatók megismerhetik a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedet vagy bepillanthatnak a Mátyás templom múltjába és jelenébe is virtuálisan.
    A világnap alkalmából készített tárlatvezetés segítségével az érdeklődők végigutazhatnak Európa legrégibb földalatti vonalán, végigsétálhatnak Budapest legszebb sugárútján vagy érdekes ferencvárosi és lipótvárosi sétákon vehetnek részt.
    A világnap nyitányaként február 25-én térítésmentes online turisztikai konferenciát tartanak Turizmus - újra nyitás, de hogyan?, Reflektorfényben az idegenvezetés címmel, amelynek témája a járványhelyzet által leginkább sújtott gazdasági szereplők, az idegenvezetők, vendéglátósok és szálláshelyadók számára elérhető lehetőségek lesznek.
    A BKIK kitért arra: a turizmus a pandémia által leginkább sújtott ágazat. A szállodák, a vendéglátóhelyek többsége zárva tart, az utazási irodák alkalmazottai, a rendezvényszervezők és az idegenvezetők pedig tömegesen maradtak munka nélkül. Ebben az időszakban a BKIK különösen fontosnak tartja megmutatni, hogy a szakma ugrásra készen várja a nyitást, hogy vendégeit újra fogadhassa.
    Deák Judit, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének elnöke az MTI-nek elmondta: az idegenvezetők tavaly tavasz óta nem dolgoznak, a túlnyomó többségük egyéni vállalkozó, nem alkalmazottak. Támogatást vagy adókedvezményt az államtól nem kaptak, bár számos alkalommal jelezték a döntéshozónak a problémát. Példaként említette, hogy Szlovákiában az idegenvezetők havi több mint 400 eurót, Írországban heti 150 eurót, Ausztriában havi 800-1200 eurót kapnak az államtól. "Ilyen rettenetes helyzet még nem volt, mint a mostani." - fogalmazott Deák Judit, hozzátéve: remélik, hogy hamarosan lesz munkájuk, és jövőre méltóbb módon ünnepelhetnek.
    Caesar Éva, a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ) elnöke szerint gyakorlatilag nem kaptak támogatást az idegenvezetők a járvány kitörése óta. A vidékieknek volt lehetősége pályázni maximum egymillió forintra, aminek nagyon örültek. Azonban általános érvényű ágazati támogatást, vagy adókedvezményt nem hagytak jóvá nekik, ezért nem tudnak ünnepelni.
    Az érdekképviseletek szeretnék elérni, hogy a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt igénybe vehessék az idegenvezetők.
    A sétákat a kamara honlapján a "Budapest" rovatban lehet majd megnézni, a https://bkik.hu/hu/hirek/idegenvezetok-vilagnapja-2021-februar-25-28-rendhagyo-modon oldalon.
     Az Idegenvezető Társaságok Világszövetségének (WFTGA) kezdeményezésére február utolsó vasárnapján 1990 óta hívják fel a figyelmet az idegenvezetői szakmára. Az 1989-ben alakult Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének tagjai a szakmai törvények szerint, mintegy harminc különböző nyelven végzik tevékenységüket. 2020-ban a szakma az egész világon nehéz helyzetbe került a koronavírus-világjárvány miatt. Magyarországon nagyjából 15 ezer idegenvezetőt tartanak nyilván, közülük négyezren aktívak Budapesten, országosan 4500-an.

Forrás: MTI

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.
A nemzeti ünnepre készül az ország – írta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, aki a Facebookon osztotta meg a legfontosabbakat az idei március 15-i programsorozatról. A...
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Sándor-palotában felkereste Sulyok Tamás köztársasági elnököt – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Március 21-én Budapesten, a Pólus Center mellett felállított nagysátorban kezdi meg 30. országos jubileumi turnéját a Magyar Nemzeti Cirkusz; a tizenhét állomásos országjáráson többek között...
Idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói, tulajdonosai: több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az adót, melyről az idén mindenki...
A gabonapelyhek közül az egészséges termékek a legkeresettebbek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint, amelyből kiderül az is, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott a...
Magyarország igen széles körű együttműködési programot indít Csáddal a Száhel-övezet biztonságának és stabilitásának erősítése, a gazdaság fejlesztése, s ezáltal a migráció kiváltó okainak kezelése...
2024 januárjában a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 836 ezer vendég 2,1 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 10, a vendégéjszakáké 11...
Az Árpád híd dilatációs szerkezetét cserélik, ezért a Pest felé vezető oldal egy szakaszát lezárják pénteken 22 órától szombat 5 óráig – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az...
Kifogástalan múltú, kiváló felkészültségű és nagy tekintélyű alkotmánybíró – így jellemezte Kocsis Máté a kormánypártok államfőjelöltjét. A Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádióban azt mondta: a...

A címlapról

Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.
A nemzeti ünnepre készül az ország – írta Kovács Zoltán, a...
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Sándor-palotában felkereste...
Március 21-én Budapesten, a Pólus Center mellett felállított...
Idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói, tulajdonosai:...
A gabonapelyhek közül az egészséges termékek a legkeresettebbek a...

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.